Benešova základní škola a mateřská škola Plzeň, Doudlevecká 35, příspěvková organizace

Ořechová bábovka

Suroviny:

  • 80 ml mléka
  • 21 g kvasnic
  • 100 g másla
  • 120 g cukru
  • 3 vejce
  • 200 g vlašských ořechů
  • 200 g hladké mouky
  • pravý vanilkový cukr na posypání

Postup:

Do vlažného mléka rozdrobte droždí a promíchejte s cukrem. Na teplém místě nechte vzejít kvásek – trvá to zhruba 15 minut. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypejte moukou.

Máslo ušlehejte s oběma cukry a vejci do husté pěny. Vmíchejte pomerančovou kůru, vlašské ořechy, sůl a mouku. Vlijte kvásek a lžící nebo vařečkou promíchejte a těsto vlijte do připravené formy. Zakryjte čistou utěrkou a nechte kynout zhruba 1 hodinu.

Troubu předehřejte na 180 °C. Bábovku vložte do předehřáté trouby, po 20 minutách ji zakryjte alobalem, aby se seshora nepřipalovala, a pečte ještě 25 – 40 minut. Upečenou bábovku vyjměte z trouby a nechte zchladnout ve formě na mřížce. Vyklopte ji a pocukrujte.

Bábovka

Citrónový chlebíček

Suroviny:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 1 lžíce medu
  • 4 vejce
  • 2 citrony
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • 100 g oloupaných mandlových plátků

Postup:

Žloutky oddělíme od bílků. Žloutky utřeme s cukrem, medem a máslem. Následně si ze dvou citronů nastrouháme kůru, vymačkáme šťávu a obojí přidáme k utřeným žloutkům. Přidáme mouku, kypřicí prášek a špetku soli. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a jemně jej vmícháme do těsta. Připravíme si formu na chlebíček. Tu vymažeme máslem (nebo sádlem) a vysypeme hrubou moukou. Spodní část formy vysypeme mandlovými plátky a vlijeme do ní těsto.

Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C přibližně 35 minut. Necháme 20 minut chladnout ve formě, poté vyklopíme. Po úplném vychladnutí posypeme moučkovým cukrem a nakrájíme na plátky.

Upečeno ve formě na chlebíček – délka 25 cm, výška 5 cm.

lemon-cake-8274419_1280

Čokoládové sušenky

Suroviny:

  • 250 g moučkového cukru
  • 400 g hladké mouky
  • 300 g polohrubé mouky
  • 150 g másla
  • 60 g čokolády
  • 4 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr

Postup:

Moučkový a vanilkový cukr utřeme s vejci a změklým máslem, přidáme mouku a prášek do pečiva. Čokoládu nasekáme na středně velké kostky přibližně o velikosti půl centimetru a vše pořádně promícháme.

Na plech vložíme pečicí papír a pomocí lžíce tvoříme rovnoměrné bochánky, případně můžeme těsto vyválet a pomocí vykrajovátek tvořit sušenky. Pečeme v troubě předehřáté na 150 °C a pečeme dozlatova přibližně 15 – 20 minut.

cookies-5893040_1280

Věnečky

Suroviny:

  • 32 g vody
  • 120 g másla
  • 240 g hladké mouky
  • 6 vajec

Krém:

  • 500 ml mléka
  • 2 vanilkové pudinky
  • 150 g cukru
  • 2 vejce
  • 150 g másla
  • pravý vanilkový cukr na posypání

Postup:

Do většího hrnce vlijte olej a vodu a uveďte do varu. Jakmile se na hladině začnou objevovat bublinky, vsypte mouku a sůl – utvoří se hrouda připomínající knedlík.

Plotnu nevypínejte a hmotu vařečkou v hrnci převalujte tak, aby se začala odtahovat ode stěn hrnce a jakoby se přichytávat na dno. Jakmile je hmota homogenní, sejměte hrnec z plamene.

Do těsta teď zapracujte vejce, nejlépe jedno po druhém a vždy je dobře zatřete. Těsto nechte vychladnout.

Troubu předehřejte na 180 °C. Vychladlé těsto přesuňte do sáčku s hubičkou a jeho pomocí stříkejte na plech úhledné věnečky. Pečte je asi 35 minut a troubu během pečení rozhodně neotvírejte! Upečené věnečky nechte také dobře vychladnout, pak je rozkrojte a naplňte pudinkovým krémem. 

Příprava krému: Z mléka, cukru, vanilkových pudinků a žloutků

Hotové věnečky lehce poprašte vanilkovým cukrem.

vanilkové věnečky

Masarykovo cukroví

Suroviny:

  • 300 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 1 ks žloutku
  • 200 g lískových ořechů (celých)
  • 1 lžíce kakaa
  • pravý vanilkový cukr na obalení

Postup:

Celá lísková jádra i s hnědou slupkou namočte asi na dvě hodiny do studené vody, aby se později dala snadno krájet.

Moučkový cukr vyšlehejte s máslem do krému, přidejte žloutek, znovu krátce zašlehejte, přidejte prosátou hladkou mouku a vytvořte těsto.

Nakonec do těsta dejte celé lískové oříšky a zpracujte je do něho. Těsto rozdělte na dvě části, vyválejte z nich válec s průměrem asi 3 cm.

Válečky zabalte do potravinářské fólie a ideálně přes noc je nechte ztuhnout v lednici. Druhý den si předehřejte troubu na 170 °C.

Těsto vybalte z fólie a válečky obalte v hnědém cukru. Nyní je nakrájejte ostrým nožem asi na půlcentimetrové plátky.

Ty vyskládejte na plech s pečicím papírem a dejte je péct na cca 15 minut. Až  začnou  růžovět,  je  hotovo. Sušenky ještě teplé opatrně obalte v moučkovém cukru.

Masarykovo cukroví

Závin z pivního těsta

Suroviny:

  • 300 g hladké mouky
  • ½ lžičky soli
  • 0,125 l rostlinného tuku nebo oleje
  • 0,125 l světlého piva
  • mouka na vál

Náplň:

  • 750 g až 1 kg jablek
  • strouhanka nebo strouhaný kokos na těsto
  • 4 lžíce cukru
  • skořice, citronová kůra
  • 4 lžíce nahrubo nasekaných ořechů
  • 2 lžíce rozinek
  • máslo na potření povrchu

Postup:

Na vál prosejeme mouku, přidáme sůl a změklý tuk. Zpracujeme dohladka s pivem. Potom těsto uložíme na misku nebo talíř, přikryjeme fólií a necháme je při běžné kuchyňské teplotě až 1 hodinu odpočinout. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme na plátky.

Těsto rozdělíme na dva díly. Každý rozválíme na pomoučeném válu na tenký plát a posypeme strouhankou nebo kokosem a poklademe polovinou dávky připravených jablek. Poprášíme cukrem a skořicí, posypeme ořechy, nastrouhanou citronovou kůrou a omytými, osušenými rozinkami. Plát stočíme do tvaru závinu a opatrně přeneseme na vymazaný plech. Stejně připravíme i závin z druhé poloviny těsta. Povrch obou závinů potřeme rozehřátým máslem nebo olejem (s máslem chutná lépe) a upečeme záviny dozlatova. Po prochladnutí je pocukrujeme a nakrájíme na řezy.

Závin

Chlebíček biskupský

Suroviny:

  • 90 g másla
  • 90 g moučkového cukru
  • 3 vejce
  • šťáva a kůra z jednoho citronu
  • 30 g rozinek
  • 30 g vlašských ořechů
  • 30 g kandovaného ovoce
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 120 g hrubé mouky
  • tuk a mouka na formu
  • trocha hladké mouky na ovoce

Postup:

Změklý tuk našleháme s cukrem a žloutky. Zašleháme citronovou šťávu a přidáme nastrouhanou citronovou kůru. Nakonec střídavě zamícháme dobře ušlehaný sníh z bílků a mouku s kypřicím práškem. Rozinky propláchneme a osušíme, ovoce a ořechy nakrájíme nadrobno.

Rozinky, kandované ovoce a ořechy lehce obalíme v hladké mouce, aby v těstě neklesly ke dnu a lehce je do těsta vmícháme. Těsto vložíme do tukem dobře vymazané a moukou vysypané chlebíčkové formy a pečeme zpočátku v méně vyhřáté troubě. Po upečení necháme chlebíček vychladnout, vyklopíme a nakrájíme na řezy. 

biskupský chlebícek

Kremrole

Suroviny:

  • 350 g hladké mouky
  • 250 g rozměklého másla
  •  ¼ l šlehačky
  • 2 žloutky
  • práškový cukr na posypání

Na ořechový sníh:

  • 5 bílků
  • 250 g jemného krystalového cukru

Postup:

Hladkou mouku prosijeme na vál a doprostřed vyhloubíme důlek. Do důlku vlijeme šlehačku přidáme žloutky a rozměklé máslo a zaděláme těsto. Necháme je asi hodinu odležet a pak je dáme na hladkou moukou pomoučený vál.

Rozválíme rádýlkem, rozřežeme na pruhy široké 2-3 cm. Natočíme na kovové trubičky a v teplé troubě upečeme (180 °C). Z trubiček sundáme těsto ještě vlahé. Po vychladnutí plníme sněhem nebo šlehačkou a sypeme práškovým cukrem.

kremrole

Šťáva z květů černého bezu

Suroviny:

  • 15 bezinkových květenství
  • 8 dkg kyseliny citronové
  • kyselina sorbová
  • 2 l studené vody
  • 2 kg cukru krupice

Postup:

Do tří nebo pětilitrové láhve dáme bezinky (bez silných stopek a hmyzu :o)). Přidáme kyselinu citronovou, zalijeme vodou. Necháme 24 hodin stát. Pak scedíme přes plátno do jiné láhve (5 l), přidáme cukr a dobře promícháme. Takto necháme za občasného promíchání ještě 24 hodin. Pak plníme do láhví. Na povrch v hrdle láhve nasypeme špetku kyseliny sorbové.

Bezová šťáva

Stříhané koláče

Suroviny:

Na těsto:

  • 180 g hladké mouky
  • 70 g polohrubé mouky
  • 80 g vlažného mléka
  • 21 g čerstvého droždí
  • 50 g cukru krupice
  • 5 g vanilkového cukru
  • špetka soli
  • 1 lžička najemno nastrouhané citronové kůry
  • 1 vejce
  • 50 g změklého másla
  • hladká mouka na podsypání těsta

Na dokončení:

  • 240 g povidlové náplně
  • (440 g švestkových povidel
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžička mletého badyánu
  • 1 lžička mleté skořice
  • 10 g strouhanky)
  • 240 g tvarohové náplně
  • (250 g měkkého plnotučného tvarohu
  • 2 žloutky
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžíce rumu)
  • 40 g rozinek naložených v rumu
  • (100 g rozinek
  • 200 ml horké vody
  • 1 lžíce rumu – necháme 30 min odstát)

Na potření:

  • 1 vejce
  • 1 lžíce mléka
  • špetka soli

Postup:

Těsto zaděláme tzv. na omládek: v míse robota smícháme hladkou a polohrubou mouku, uděláme v nich důlek a vlijeme do něj 2/3 mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran po troškách vmícháváme mouku, dokud nevznikne hladké, tekuté těstíčko. Povrch zaprášíme hladkou moukou a necháme na teplém místě 30 minut vzejít, než povrch popraská. Přidáme zbylé mléko a ostatní suroviny kromě másla a začneme míchat hnětacím hákem. Během první minuty míchání postupně přidáme máslo a mícháme 10 minut do hladkého těsta.

Mísu překryjeme potravinářskou fólií a necháme 1 hodinu zrát. Plech vyložíme pečícím papírem. Suroviny na potření prošleháme v misce. Vyzrálé těsto rozválíme do obdélníku, který podélně rozřízneme napůl. Každou polovinu pak rozřízneme na 4 stejné díly. Doprostřed každého dílu položíme část povidlové náplně, okraje stiskneme k sobě a zmáčkneme tak, aby náplň nevytekla. Vytvarujeme bochánky a položíme je spojem dolů a hladkou stranou nahoru na připravený plech. Necháme kynout 30 minut. Troubu rozehřejeme na 180 °C.  Vykynuté bochánky uprostřed stlačíme tak, aby vznikl vyšší okraj, který po obvodu, který po obvodu 8x rovnoměrně nastřihneme nůžkami do hloubky 1 cm. Koláče potřeme rozšlehaným vejcem s mlékem a solí a středy naplníme tvarohovou náplní.  Posypeme rozinkami a vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 18 minut. 

Stříhané koláče

Bublanina s čerstvým ovocem

Suroviny:

  • 2 hrnky mléka
  • ½ lžičky soli
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • ½ rohlíku
  • 2 vejce
  • asi 4 lžíce cukru
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • máslo nebo rostlinný tuk
  • prosátá strouhanka na pekáček
  • rybíz, jahody, meruňky, maliny, nahrubo nastrouhaná jablka apod.
  • moučkový cukr a skořice na posypání

Postup:

Do mléka zašleháme prosátou mouku s kypřicím práškem, solí a vejci a ochutíme je cukrem, nebo do těsta dáme jen žloutky a z bílků ušleháme pevný sníh, který před přidáním rohlíku do těsta zlehka zamícháme.Nakonec mícháme na kostičky nakrájený rohlík. Hmotu ihned rozetřeme do pekáčku nebo do jiné zapékací formy, dobře vymazané máslem a vysypané prosátou strouhankou.

Povrch pokryjeme opláchnutým, dobře okapaným ovocem (jablka před pečením lehce poprášíme cukrem se skořicí). Bublaninu upečeme ve středně vyhřáté troubě. Hotový moučník ihned posypeme cukrem, nakrájíme a podáváme.

bublanina

Prešovské cukroví

Suroviny:

  • 300 g hladké mouky
  • 160 g moučkového cukru
  • 120 g másla
  • 3 žloutky
  • 120 g strouhaných ořechů
  • 1 žloutek na potření
  • moučkový cukr na posypání
  • mouka na vál
  • tuk na vymazání plechu

Postup:

Na vál prosejeme mouku, cukr a přidáme na menší kousky nakrájené máslo a dva žloutky. Zpracujeme hladké těsto, vyválíme je na pomoučeném válu na přibližně 5 mm silný plát a z něho vykrajujeme různé tvary. Přeneseme je na vymazaný plech, potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme nastrouhanými ořechy. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Po upečení a vychladnutí pečivo jen lehce poprášíme cukrem.

prešovské cukroví

Užitečné odkazy

Plzeňský kraj HC Škoda Plzeň Viktorka Recyklo hraní