Dobové recepty
Ořechová bábovka
Suroviny:
- 80 ml mléka
- 21 g kvasnic
- 100 g másla
- 120 g cukru
- 3 vejce
- 200 g vlašských ořechů
- 200 g hladké mouky
- pravý vanilkový cukr na posypání
Postup:
Do vlažného mléka rozdrobte droždí a promíchejte s cukrem. Na teplém místě nechte vzejít kvásek – trvá to zhruba 15 minut. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypejte moukou.
Máslo ušlehejte s oběma cukry a vejci do husté pěny. Vmíchejte pomerančovou kůru, vlašské ořechy, sůl a mouku. Vlijte kvásek a lžící nebo vařečkou promíchejte a těsto vlijte do připravené formy. Zakryjte čistou utěrkou a nechte kynout zhruba 1 hodinu.
Troubu předehřejte na 180 °C. Bábovku vložte do předehřáté trouby, po 20 minutách ji zakryjte alobalem, aby se seshora nepřipalovala, a pečte ještě 25 – 40 minut. Upečenou bábovku vyjměte z trouby a nechte zchladnout ve formě na mřížce. Vyklopte ji a pocukrujte.
Citrónový chlebíček
Suroviny:
- 250 g polohrubé mouky
- 150 g moučkového cukru
- 200 g másla
- 1 lžíce medu
- 4 vejce
- 2 citrony
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
- 100 g oloupaných mandlových plátků
Postup:
Žloutky oddělíme od bílků. Žloutky utřeme s cukrem, medem a máslem. Následně si ze dvou citronů nastrouháme kůru, vymačkáme šťávu a obojí přidáme k utřeným žloutkům. Přidáme mouku, kypřicí prášek a špetku soli. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a jemně jej vmícháme do těsta. Připravíme si formu na chlebíček. Tu vymažeme máslem (nebo sádlem) a vysypeme hrubou moukou. Spodní část formy vysypeme mandlovými plátky a vlijeme do ní těsto.
Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C přibližně 35 minut. Necháme 20 minut chladnout ve formě, poté vyklopíme. Po úplném vychladnutí posypeme moučkovým cukrem a nakrájíme na plátky.
Upečeno ve formě na chlebíček – délka 25 cm, výška 5 cm.
Čokoládové sušenky
Suroviny:
- 250 g moučkového cukru
- 400 g hladké mouky
- 300 g polohrubé mouky
- 150 g másla
- 60 g čokolády
- 4 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
Postup:
Moučkový a vanilkový cukr utřeme s vejci a změklým máslem, přidáme mouku a prášek do pečiva. Čokoládu nasekáme na středně velké kostky přibližně o velikosti půl centimetru a vše pořádně promícháme.
Na plech vložíme pečicí papír a pomocí lžíce tvoříme rovnoměrné bochánky, případně můžeme těsto vyválet a pomocí vykrajovátek tvořit sušenky. Pečeme v troubě předehřáté na 150 °C a pečeme dozlatova přibližně 15 – 20 minut.
Věnečky
Suroviny:
- 32 g vody
- 120 g másla
- 240 g hladké mouky
- 6 vajec
Krém:
- 500 ml mléka
- 2 vanilkové pudinky
- 150 g cukru
- 2 vejce
- 150 g másla
- pravý vanilkový cukr na posypání
Postup:
Do většího hrnce vlijte olej a vodu a uveďte do varu. Jakmile se na hladině začnou objevovat bublinky, vsypte mouku a sůl – utvoří se hrouda připomínající knedlík.
Plotnu nevypínejte a hmotu vařečkou v hrnci převalujte tak, aby se začala odtahovat ode stěn hrnce a jakoby se přichytávat na dno. Jakmile je hmota homogenní, sejměte hrnec z plamene.
Do těsta teď zapracujte vejce, nejlépe jedno po druhém a vždy je dobře zatřete. Těsto nechte vychladnout.
Troubu předehřejte na 180 °C. Vychladlé těsto přesuňte do sáčku s hubičkou a jeho pomocí stříkejte na plech úhledné věnečky. Pečte je asi 35 minut a troubu během pečení rozhodně neotvírejte! Upečené věnečky nechte také dobře vychladnout, pak je rozkrojte a naplňte pudinkovým krémem.
Příprava krému: Z mléka, cukru, vanilkových pudinků a žloutků
Hotové věnečky lehce poprašte vanilkovým cukrem.
Masarykovo cukroví
Suroviny:
- 300 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 200 g másla
- 1 ks žloutku
- 200 g lískových ořechů (celých)
- 1 lžíce kakaa
- pravý vanilkový cukr na obalení
Postup:
Celá lísková jádra i s hnědou slupkou namočte asi na dvě hodiny do studené vody, aby se později dala snadno krájet.
Moučkový cukr vyšlehejte s máslem do krému, přidejte žloutek, znovu krátce zašlehejte, přidejte prosátou hladkou mouku a vytvořte těsto.
Nakonec do těsta dejte celé lískové oříšky a zpracujte je do něho. Těsto rozdělte na dvě části, vyválejte z nich válec s průměrem asi 3 cm.
Válečky zabalte do potravinářské fólie a ideálně přes noc je nechte ztuhnout v lednici. Druhý den si předehřejte troubu na 170 °C.
Těsto vybalte z fólie a válečky obalte v hnědém cukru. Nyní je nakrájejte ostrým nožem asi na půlcentimetrové plátky.
Ty vyskládejte na plech s pečicím papírem a dejte je péct na cca 15 minut. Až začnou růžovět, je hotovo. Sušenky ještě teplé opatrně obalte v moučkovém cukru.
Závin z pivního těsta
Suroviny:
- 300 g hladké mouky
- ½ lžičky soli
- 0,125 l rostlinného tuku nebo oleje
- 0,125 l světlého piva
- mouka na vál
Náplň:
- 750 g až 1 kg jablek
- strouhanka nebo strouhaný kokos na těsto
- 4 lžíce cukru
- skořice, citronová kůra
- 4 lžíce nahrubo nasekaných ořechů
- 2 lžíce rozinek
- máslo na potření povrchu
Postup:
Na vál prosejeme mouku, přidáme sůl a změklý tuk. Zpracujeme dohladka s pivem. Potom těsto uložíme na misku nebo talíř, přikryjeme fólií a necháme je při běžné kuchyňské teplotě až 1 hodinu odpočinout. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme na plátky.
Těsto rozdělíme na dva díly. Každý rozválíme na pomoučeném válu na tenký plát a posypeme strouhankou nebo kokosem a poklademe polovinou dávky připravených jablek. Poprášíme cukrem a skořicí, posypeme ořechy, nastrouhanou citronovou kůrou a omytými, osušenými rozinkami. Plát stočíme do tvaru závinu a opatrně přeneseme na vymazaný plech. Stejně připravíme i závin z druhé poloviny těsta. Povrch obou závinů potřeme rozehřátým máslem nebo olejem (s máslem chutná lépe) a upečeme záviny dozlatova. Po prochladnutí je pocukrujeme a nakrájíme na řezy.
Chlebíček biskupský
Suroviny:
- 90 g másla
- 90 g moučkového cukru
- 3 vejce
- šťáva a kůra z jednoho citronu
- 30 g rozinek
- 30 g vlašských ořechů
- 30 g kandovaného ovoce
- 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 120 g hrubé mouky
- tuk a mouka na formu
- trocha hladké mouky na ovoce
Postup:
Změklý tuk našleháme s cukrem a žloutky. Zašleháme citronovou šťávu a přidáme nastrouhanou citronovou kůru. Nakonec střídavě zamícháme dobře ušlehaný sníh z bílků a mouku s kypřicím práškem. Rozinky propláchneme a osušíme, ovoce a ořechy nakrájíme nadrobno.
Rozinky, kandované ovoce a ořechy lehce obalíme v hladké mouce, aby v těstě neklesly ke dnu a lehce je do těsta vmícháme. Těsto vložíme do tukem dobře vymazané a moukou vysypané chlebíčkové formy a pečeme zpočátku v méně vyhřáté troubě. Po upečení necháme chlebíček vychladnout, vyklopíme a nakrájíme na řezy.
Kremrole
Suroviny:
- 350 g hladké mouky
- 250 g rozměklého másla
- ¼ l šlehačky
- 2 žloutky
- práškový cukr na posypání
Na ořechový sníh:
- 5 bílků
- 250 g jemného krystalového cukru
Postup:
Hladkou mouku prosijeme na vál a doprostřed vyhloubíme důlek. Do důlku vlijeme šlehačku přidáme žloutky a rozměklé máslo a zaděláme těsto. Necháme je asi hodinu odležet a pak je dáme na hladkou moukou pomoučený vál.
Rozválíme rádýlkem, rozřežeme na pruhy široké 2-3 cm. Natočíme na kovové trubičky a v teplé troubě upečeme (180 °C). Z trubiček sundáme těsto ještě vlahé. Po vychladnutí plníme sněhem nebo šlehačkou a sypeme práškovým cukrem.
Šťáva z květů černého bezu
Suroviny:
- 15 bezinkových květenství
- 8 dkg kyseliny citronové
- kyselina sorbová
- 2 l studené vody
- 2 kg cukru krupice
Postup:
Do tří nebo pětilitrové láhve dáme bezinky (bez silných stopek a hmyzu :o)). Přidáme kyselinu citronovou, zalijeme vodou. Necháme 24 hodin stát. Pak scedíme přes plátno do jiné láhve (5 l), přidáme cukr a dobře promícháme. Takto necháme za občasného promíchání ještě 24 hodin. Pak plníme do láhví. Na povrch v hrdle láhve nasypeme špetku kyseliny sorbové.
Stříhané koláče
Suroviny:
Na těsto:
- 180 g hladké mouky
- 70 g polohrubé mouky
- 80 g vlažného mléka
- 21 g čerstvého droždí
- 50 g cukru krupice
- 5 g vanilkového cukru
- špetka soli
- 1 lžička najemno nastrouhané citronové kůry
- 1 vejce
- 50 g změklého másla
- hladká mouka na podsypání těsta
Na dokončení:
- 240 g povidlové náplně
- (440 g švestkových povidel
- 1 lžíce rumu
- 1 lžička mletého badyánu
- 1 lžička mleté skořice
- 10 g strouhanky)
- 240 g tvarohové náplně
- (250 g měkkého plnotučného tvarohu
- 2 žloutky
- 100 g moučkového cukru
- 1 lžíce rumu)
- 40 g rozinek naložených v rumu
- (100 g rozinek
- 200 ml horké vody
- 1 lžíce rumu – necháme 30 min odstát)
Na potření:
- 1 vejce
- 1 lžíce mléka
- špetka soli
Postup:
Těsto zaděláme tzv. na omládek: v míse robota smícháme hladkou a polohrubou mouku, uděláme v nich důlek a vlijeme do něj 2/3 mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran po troškách vmícháváme mouku, dokud nevznikne hladké, tekuté těstíčko. Povrch zaprášíme hladkou moukou a necháme na teplém místě 30 minut vzejít, než povrch popraská. Přidáme zbylé mléko a ostatní suroviny kromě másla a začneme míchat hnětacím hákem. Během první minuty míchání postupně přidáme máslo a mícháme 10 minut do hladkého těsta.
Mísu překryjeme potravinářskou fólií a necháme 1 hodinu zrát. Plech vyložíme pečícím papírem. Suroviny na potření prošleháme v misce. Vyzrálé těsto rozválíme do obdélníku, který podélně rozřízneme napůl. Každou polovinu pak rozřízneme na 4 stejné díly. Doprostřed každého dílu položíme část povidlové náplně, okraje stiskneme k sobě a zmáčkneme tak, aby náplň nevytekla. Vytvarujeme bochánky a položíme je spojem dolů a hladkou stranou nahoru na připravený plech. Necháme kynout 30 minut. Troubu rozehřejeme na 180 °C. Vykynuté bochánky uprostřed stlačíme tak, aby vznikl vyšší okraj, který po obvodu, který po obvodu 8x rovnoměrně nastřihneme nůžkami do hloubky 1 cm. Koláče potřeme rozšlehaným vejcem s mlékem a solí a středy naplníme tvarohovou náplní. Posypeme rozinkami a vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 18 minut.
Bublanina s čerstvým ovocem
Suroviny:
- 2 hrnky mléka
- ½ lžičky soli
- 1 hrnek polohrubé mouky
- ½ rohlíku
- 2 vejce
- asi 4 lžíce cukru
- 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- máslo nebo rostlinný tuk
- prosátá strouhanka na pekáček
- rybíz, jahody, meruňky, maliny, nahrubo nastrouhaná jablka apod.
- moučkový cukr a skořice na posypání
Postup:
Do mléka zašleháme prosátou mouku s kypřicím práškem, solí a vejci a ochutíme je cukrem, nebo do těsta dáme jen žloutky a z bílků ušleháme pevný sníh, který před přidáním rohlíku do těsta zlehka zamícháme.Nakonec mícháme na kostičky nakrájený rohlík. Hmotu ihned rozetřeme do pekáčku nebo do jiné zapékací formy, dobře vymazané máslem a vysypané prosátou strouhankou.
Povrch pokryjeme opláchnutým, dobře okapaným ovocem (jablka před pečením lehce poprášíme cukrem se skořicí). Bublaninu upečeme ve středně vyhřáté troubě. Hotový moučník ihned posypeme cukrem, nakrájíme a podáváme.
Prešovské cukroví
Suroviny:
- 300 g hladké mouky
- 160 g moučkového cukru
- 120 g másla
- 3 žloutky
- 120 g strouhaných ořechů
- 1 žloutek na potření
- moučkový cukr na posypání
- mouka na vál
- tuk na vymazání plechu
Postup:
Na vál prosejeme mouku, cukr a přidáme na menší kousky nakrájené máslo a dva žloutky. Zpracujeme hladké těsto, vyválíme je na pomoučeném válu na přibližně 5 mm silný plát a z něho vykrajujeme různé tvary. Přeneseme je na vymazaný plech, potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme nastrouhanými ořechy. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Po upečení a vychladnutí pečivo jen lehce poprášíme cukrem.
Užitečné odkazy



